Katmer


Katmer, Gaziantep’ de sabah kahvaltılarında yenilen tatlı bir yiyecek. İçerisinde, şeker, kaymak ve Antep fıstığı var. Evde de yapılabilecek bir yiyecek ama hamurunun hazır yufkadan daha ince açılması gerektiği için biraz maharet isteyen bir şey. Ama ben yine de denemek isteyenler için nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum. Katmer yapan yerler katmer hamurunu belli bir büyüklüğe gelene kadar merdane ile geri kalan kısmını ise elleri ile hamuru savurarak açıyorlar, böylece daha ince açılması sağlanmış oluyor. Açılan hamurun orta kısmına biraz yağ serpeleyip sütle hazırlanmış kaymak* homojen olarak dağıtılır. Üzerine şeker ve Antep fıstığı serpilerek hamur zarf şeklinde kapatılır. Saç üzerinde veya teflon tavada pişirilebilir.

* Kaymak, süt ve irmik kullanılarak hazırlanıyor. 1 bardak soğuk sütün içerisine bir yemek kaşığı irmik konularak karıştırıldığı yerde ateşe konur ve karıştırmaya devam edilir. Katılaşınca altı kapatılır. Kilis'te katmerin içine süt kaymağı konulur, ben hiç yemedim ama yiyenler daha ağır olduğunu söylüyorlar.

Yorumlar