Yavan (Fellah) Köfte



"Yavan" kelimesi Antep ağzında "çirkin" anlamında kullanılır. Bu köfteye sanırım içinde et olmadığı için bu ismi vermişler ama tadının "yavan" olmadığı kesin. Geçenlerde çaya gelen misafirlerim için annem yaptı bu köfteyi. Küçük kaselerde çayın yanında sunumu güzel oluyor. Ama ben bir gün bekledikten sonraki soğuk halini daha çok sevdim.


Malzemeler:

Köftesi için:
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
Sosu için:
  • 1 bağ maydonoz
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 büyük domates
  • 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • yağ
  • karabiber
  • pul biber
  • tuz
Yapılışı:
  1. Önce ince bulguru su ile ıslayıp ağzını kapatarak yumuşamasını bekleyin.
  2. İnce bulgura irmik,tuz,karabiber,pul biberi katarak su ile iyice çiğköfte gibi yoğurun. (Köftelerin dağılmaması için iyi yoğrulması gerekiyor)
  3. Köftelerden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın ve parmağınızla ortasına hafif bir oyuk yapın.
  4. Hazırladığınız köfteleri kaynar suda haşlayın
  5. Sosunu hazırlamak için yeterince büyük bir tencereye yağı koyup küçük küçük doğradığınız sarımsakları ve domatesleri atıp biraz karıştırın
  6. Üzerine salçayı, nar ekşisini, tuz, karabiber ve pul biberi de katarak karıştırmaya devam edin.
  7. Domatesler yeteri kadar yumuşadıktan sonra küçük küçük doğranan maydanozları da katıp bir iki karıştırdıktan sonra köfteleri atın
  8. Eğer köfteler soğuduktan sonra sosunu hazırlıyorsanız sosun içine attıktan sonra bir süre ateşte tutarak köftelerin de ısınmasını sağlayabilirsiniz

Yorumlar