Şöbiyet



Bayram sonrası abim kayınpederinin yaptığı şöbiyetlere imrenip annemlere yaptığımız ziyarette şöbiyet malzemeleriyle birlikte geldi. Ben de ilk kez baklavalık yufka kullanmak ve böyle bir şeyde eksik kalmamak adına abime yardım ettim. Babam iç kaymağını hazırladı biz de şöbiyetleri hazırladık.

Şöbiyet (50 adet)
Malzemeler
  • 1 paket baklavalık yufka (500 gr.)
  • 3 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı irmik
  • 200-250 gr. çekilmiş fıstık içi
  • 400-500 gr. tereyağı (bizim kullandığımız 350 gr.dı az geldi)
Şerbeti için;
  • 2.5 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
Hazırlanması:
  • Sütün içine irmiği ekleyip ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatıp soğutun. Çok katı olursa süt ile açabilirsiniz
  • Paketin içinden dikdörtgen şeklinde 30 kat yufka çıkıyor. 15 katını ayırıp sarın paketine koyup saklayın (çok çabuk kuruduğu için)
  • İlk 15 katlık yufkayı cetvel yardımı ile 7 cm lik kareler şeklide kesin
  • Her bir karenin içine 1 tatlı kaşığı kaymak 1 çay kaşığı fıstık koyun. Bir köşesini diğer köşenin üzerine doğru kapatıp muska şeklini verin
  • Tepsinin tabanını tereyağı ile yağlayın (yağı az kullanmayın)
  • Tepsinin ortasından başlayıp aşağı doğru bir sıra halinde herbiri diğerinin ağzına denk gelecek şekilde yerleştirin
  • Diğer sırada şöbiyetleri 180 derece ters açı ile yerleştirin
  • Diğer 15 kat yufkayı da aynı şekilde hazırlayın
  • Tereyağını eritin, şöbiyetin üzerine dökün
  • 180 derece fırında kızarana kadar pişirin
  • Şöbiyetler piştiği sırada şerbetini hazırlayın
  • Şöbiyet çıktıktan sonra üzerine şerbetini dökün
  • Şerbetini çekip soğuduktan sonra fıstıkla süsleyip servis edin
Not: 7 cm lik kareler kesildikten sonra kenarlarda küçük dikdörtgen parçaları kalıyor. Biz kaymak kalmadığı için onların içine fıstık koyup katladık, şekilsiz oldular ama çok lezzetli oldu.

Yorumlar