1 yaş pastası



Bu pastanın bu kadar güzel olmasının en büyük sebepleri şüphesiz güzel reçeteler uygulamış olmam ve severek yapmam.

Pandispanya olarak herkesin çok övdüğü, hiç denemesem de tariflerine güvendiğim Müge'nin yoğurtlu pandispanyası. Ben büyük bir pasta yapacağım için 24 cmlik çembere göre olan tarifini iki katı olarak uyguladım. Lezzetli, nemli bir pandispanya oldu. Fırında biraz fazla beklettiğim için kenarlar kurumaya başlamıştı o yüzden ben sulandırılmış çilek reçeli ile ıslatmayı tertcih ettim.

Krema olarak çok sevdiğim yumurtalı pastacı kremasını kullandım. Tarifi birkaç yerdeki tarfileri karıştırarak uyguladım. Bazı yerde yarım litre süte 3 yumurta sarısı kullanılıyordu ben 1 litre süte 6 yumurta sarısını fazla bulduğumdan 1 lt. için 3 yumurta sarısı kullandım.

Üstü içinse hem görüntüsü açısında hem de kaplama-süslemeye en uygun krema olduğundan kremşanti kullandım.

Pastanın içine en çok sevilen pasta meyvesi olan muzu, en üstüne ise muz-kivi-çileği kullandım. Meyveden dolayı tart jölesi döktüm ama muzlar yine de kararmaya başlamıştı. Ya ben doğru kullanamadım ya da muz eninde sonunda kararıyor, jöle sadece geciktiriyor.

Bu kadar açıklamadan sonra kullandığım tarifleri ekliyorum artık.

Yoğurtlu Pandispanya (24 cmlik kalıp için)
(Ben 2 ölçü hazırlayıp büyük fırın tepsisinde pişirdim - benim fırın tepsim normal fırın tepsilerinden daha derin-)
Malzemeler
  • 4 Adet Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
  • 1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
Hazırlanması
  • Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  • Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın.
  • Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın.
  • Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Pastacı Kreması
Malzemeler
  • 1 lt. süt
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 y.k. nişasta
  • 2 y.k. un
  • 4,5 y.k. şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 y.k. tereyağı (koymayabilirsiniz)
Hazırlanması
  • Yumurta sarısı, şeker, un ve nişastayı bir tencereye alıp karıştırın
  • Tencereyi ocağa alıp üzerine soğuk sütü azar azar dökerek karıştırmaya devam edin
  • Karıştırarak pişirmeye devam edin, vanilyasını ekleyin, kaynayıp koyulaşmaya başlayayınca bir süre daha pişirip ocaktan alın.
  • Tereyağını ekleyip karıştırın
  • Ara ara karıştırarak ılımasını bekleyin
  • Ilıdıktan sonra pastanızda kullanabilirsiniz.
Üzeri için
  • 2 paket toz kremaşnti
  • 2 su bardağı süt
  • Dilediğiniz meyveler
  • 1 paket tart jölesi
Pastanın Hazırlanması

  • Dikdörtgen fırın tepsisinde pişirdiğiniz pandispanyayı şekildeki gibi kesip birleştirin.
  • Her bir pasrçayı ekmek bıçağı ile ortadan ikiye kesin
  • Çeniş bir tepsiye alt katları yerleştirin, arasına kremayı sürüp dilediğiniz meyveleri döşeyin
  • Pandispanyanın üst katını yerleştirip kremşanti ile kaplayın
  • Dilediğiniz meyvelerle süsleyip paketin üzerindeki tarife göre hazırladığınız tart jölesini dökün.
  • 1 gece buzdolabında dinlendikten sonra servis etmenizi öneririm.

Yorumlar