Kuymak



Kuymak, Gaziantep'de yeni doğum yapmış lohusa kadınlar için yapılır. Sütü artırdığı söyleniyor. Yeni anne ve bebeği ziyarete gelenlere de ikram edilir. İkram edilen bir diğer şey de her yörede farklı şekilde yapılan lohusa çayı yani bizdeki adıyla Tarçın.

Kuymak bir tür muhallebi. Ama bildiğimiz muhallebiden bir kaç farkı var. Kuymak aslında su ile yapılıyor ama bazı kişiler (ben de dahil) sütü tercih edebiliyor, daha lezzetli olması için. Diğer bir özelliği ununun önce kavrulması ve pişip kaplara paylaştırıldıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağ veya sadeyağ* dökülmesi (şimdilerde sadeyağ dökeni görmedim ama eskiden sadeyağ tercih edilirmiş). Ve tabi üzerine Antep Fıstığı dökülmesi.

Genelde yeni annenin annesi veya kayınvalidesi önceden fazla miktarda unu kavurup hazır bekletir, gelen misafire hemen suyu veya sütü eklenip pişirilir.

Kuymak
Malzemeler: (1 kase)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı su veya süt
  • 1 silme tatlı kaşığı tereyağ
Hazırlanması:
  • Unu yağsız tavada hafif pembeleşene kadar kavurun. Altını kapatıp soğumasını bekleyin (soğumazsa ya da en azından ılımazsa topaklanır)
  • Soğuyan unun üzerine şekeri, suyu veya sütü döküp karıştırın.
  • Ocağın altını açıp karıştırarak pişirmeye başlayın.(Pişirme boyunca karıştırmayı bırakmayın)
  • Kaynadıktan sonra koyulaşıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin
  • Kaseye alıp üzerine eritilmiş tereyağını ve fıstığı döküp sıcak servis edin.
*: Sadeyağ, su ve diğer elemanlarından hemen hemen ayrılarak, yağ nisbeti % 99'a çıkarılmış bir tereyağ çeşididir.Kaynak
Gaziantep'de baklava ve kadayıflar bu yağ ile yapılır.


Geçen yazımda bahsettiğim menekşemi daha büyük bir saksıya diktim, yanına bir arkadaş daha geldi. İşyerindeki çekmecemin üzerine koydum. Sabah fotoğrafını çekecekken aktar olmaya aday çekmecemi de birlikte çektim. Çekmecemin içindekiler: (Sol üst sıradan başlayarak) kuşburnu, yeşilçay,granül kahve, süttozu, papatya+adaçayı,ıhlamur, toz şeker ve arada kalmış meyve çayları. Siyah çayı pek tüketmiyorum da.. Bitki çaylarını bitkilerin kendisinden yapıyorum, ama kuşburnunda henüz başarılı olamadım, güzel olmuyor tadı.

Yorumlar