Söğürme



Söğürme, aslında Gaziantep'de közlenmiş patlıcana verilen isim. Ama bu yemeğe de söğürme diyebiliriz. Bir nevi patlıcan salatası ama koyulan domates, biber de közleniyor, soğan yağda solduruluyor. Bence diğer sebzelerin çiğ konduğu patlıcan salatalarından daha güzel. Üzerine bol maydanoz çok yakışıyor.

Yemeden önce fotoğraflarken 3. pozdan sonra oğlum maydanozları ele geçirdi. Bende daha fazla fotoğraf çekmek istemedim, çok acıkmıştım zaten, diyet yemeği olarak 1 dilim ekmekle birlikte yedim.

Söğürme

Malzemeler: (2 kişilik)
  • 3 tane patlıcan (Gaziantep'de söğürmelik olarak satılan tombul patlıcanlardan kullandım)
  • 3 tane sivri biber
  • 3 tane domates
  • 1 tane soğan
  • Maydanoz, sıvıyağ,tuz, karabiber,pulbiber
Hazırlanması:
  • Patlıcan, biber ve domatesleri fırında közleyin. Kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın
  • Küp küp doğradığınız soğanları biraz yağ ile tavada soldurun.
  • Üzerine doğradığınız közlenmiş sebzeleri ilave edin.
  • Tuzunu, karabiberini ve pul biberini ekleyip bir süre(2-3 dk yeterli) ateşin üzerinde karıştırın.
  • Tabağa aldıktan sonra üzerini maydonozla süsleyip sıcak veya soğuk servis edin.
Notlar:
  • Patlıcanı eğer ocak üzerinde közlüyorsanız domatesi ocak üzerinde közlemek zor olacağından domatesleri çiğden doğrayıp soğanı soldurduktan sonra üzerine ekleyip bir süre ocakta pişirebilirsiniz.
  • Közlenmiş Patlıcan, biber ve domatesi doğrayıp karıştırdıktan sonra bir tabağa alır, üzerine halka halk doğranmış soğan ve kavrulmuş kıyma dökerekte hazırlayabilirsiniz. Ama o zaman yemeğin adı Abugannuş olur.

Yorumlar