Nohut pibazı



Pibaz, Antep ağzında piyaza verilen isim.

Gaziantep'de en çok tüketilen bakliyat hangisidir diye sorsalar şüphesiz verilecek cevap nohutdur. Nohut, Gaziantep'de dürümcülerde pide içine dürüm edilerek satılıyor. Öğle yemeğini dışarda yiyenler için sevilen bir çeşit. Bu durum biraz tuhaf görünebilir ama ilikli kemikle birlikte pişen nohutun tadı çok güzel oluyor. Ekmeğin içine nohutla birlikte genelde patates kızartması ve soğan-maydanoz ikilisi konuyor. Sade nohutun haricinde baharatlısı ve ezme şeklinde (nohutlar ezilip baharat katılıyor) çeşitleri de bulunuyor. Antep'e özgü bir çeşit falafel diyelim. Bir farkı, nohut sonradan kızartılmıyor.

Geçenlerde kayınvalidemlerde bir öğlen yemeğinde hazırladık bu pibazı. İlikli kemikle pişirdiği için nohut çok lezzetliydi. Biz de pide ekmeğin* içine dürüm yaparak yedik.
Nohut pibazı
Malzemeler
  • 1 büyük çorba kasesi haşlanmış nohut (tercihan ilikli kemikle birlikte pişirilmiş)
  • 1 demek maydanoz
  • 1 büyük soğan
  • 1 orta boy domates
  • 1 adet kırmızı biber
  • tuz, kuru sumak**, limon suyu(limon suyunu sumağın ekşisine göre ayarlayın)
Hazırlanması
  • Soğanı halka halka doğrayın
  • Maydanoz, domates ve biberi küçük küçük doğrayın
  • Geniş bir kapta doğradığınız malzemeleri ve nohutu alın.
  • Tuzunu ve kuru sumağı ve limon suyunu ekleyip hepsini karıştırın
* Gaziantepde pide dürüm yapılabilir incelikte oluyor, lavaş ekmeğin biraz kalını diyebiliriz.
** Kuru sumak, sumağın kurutulup pul biber gibi öğütülmesi ile elde ediliyor. Aktarlarda bulunuyor. Eğer sumağın ekşisi yeterliyse limon kullanmanıza gerek kalmayabilir. Sumağınız yoksa renk yerine sadece limon suyu kullanabilirsiniz. O zaman renk vermek için pul biber kullanmanızı tavsiye ederim.

Yorumlar