Lazanya



Lazanyayı ilk kez denedim. Fırında makarna gibi olacağını düşünüyordum ama lazanya yaprakları ince olduğundan çok farklı oldu. Harcı damak tadımıza göre biraz değiştirdim ve başemal sosun miktarını biraz azalttım.

Tek sıkıntı, ben kaşar peyniri yerine Antep peyniri koydum ve Antep peyniri uzun süre fırında kalınca sertleşti, en üst tabaka çıtırlaştı. Eğer Antep peyniri kullanırsanız fırından çıkarmadan kısa bir süre önce dökmeniz gerekiyor.

Paketin üzerinde haşlamanıza gerek yok diyordu o yüzden haşlamadım. Pişirmeden buzdolabında 4-5 saat beklettim, bir sorun çıkmadı, yumuşaklığı gayet güzeldi. Ancak başemal sosun koyu kıvamda olmaması gerekiyor.

Parantez içindekiler kutudaki tarifin ölçüleri. Ben kendi kullandığım miktarları yazıyorum asıl tarif olarak.

Lazanya

Malzemeler:
  • 12 yaprak lazanya
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Kıymalı harç
  • 300 gr. kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 silme yemek kaşığı salça(tarifte yoktu)
  • 2 domates(4 domates)
  • tuz, karabiber,pulbiber,sıvıyağ

Başemal sos
  • 600 gr. süt (800 gr.)
  • 3 y.k. un (40 gr.)
  • 2 y.k. tereyağı (40 gr.)
  • 1 sarımsak (tarifte yoktu)
(parantez içindekiler kutudaki tarif ölçüleri!)

Kıymalı Harcın Hazırlanması:
  • Kıymayı biraz yağ ile kavurmaya başlayın. Suyunu bırakıp yarısını çektikten sonra yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin.
  • Soğanlar solduktan sonra salçasını ekleyip kavurun
  • Sarımsağını ekleyin.
  • Küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip domatesler pişene kadar ağzını kapatıp bekleyin.
  • Domatesler piştikten sonra altını kapatın

Başemal sosun hazırlanması:
  • Tencerede yağı eritin, unu koyup karıştırarak kavurun.
  • Hafif pembeleşince yavaş yavaş sütünü ekleyin
  • Karıştırarak pişirin, kaynayıp muhallebi kıvamına gelmeye başlayınca sarımsağı ezip ekleyin, altını kapatın (kıvamı koyu olmayacak)

Lazanyanın hazırlanması:
  • Küçük dikdörtgen borcamı yağlayın. En alta 3 adet lazanyayı yerleştirin (2 tanesi yanyana, 3. lazanyayı ikiye bölerek diğerlerinin yanına ek yapın)
  • Başemal sos sıcakken 4-5 kaşık lazanyaların üzerine yayın
  • Üzerine kıymalı harcın 1/3 ünü yayın
  • Lazanya,başemal sos,kıymayı sırası ile üst üste dizmeye devam edin. En üstte lazanya ve başemal sos olacak.
  • Rendelenmiş kaşarı üzerine yayıp 200 derece fırında 20-25 dk. pişirin.

Yorumlar