Çilek Marmelatı



Bizim evde kahvaltı sofrasında reçel tüketilmediğinden kaç yıl önce vazgeçtim reçel yapmaktan. Kahvaltıda tatlı birşeyler yenecekse eşim balı bense nutellayı tercih ediyoruz. Bu yüzden reçeller şekerlenip kalıyordu. Ama geçen sene dut ve böğürtlenden yaptığı marmelatlardan çok memnun kalınca(pastalarda kullanıyorum) bu sene değişik meyvelerin marmelatını yapmaya başladım. Çilek bunun başında geliyor.

Çilek marmelatını yapmak için Evcini ve Betül*'ün püf noktalarını dikkate aldım. Evcini çilek reçeli için yarım ölçü şeker kullanıyor, Betül ise marmelatını sadece 5 dakikada kaynatıyor. Böylece daha meyve tadı baskın harika bir marmelat oluyor. Ekmeğe ihtiyacınız yok, kaşık kaşık bile yiyebilirsiniz!

Çilek Marmelatı

Malzemeler:
  • 1 ölçü çilek (ölçü kg cinsinden)
  • 1/2 ölçü şeker
Hazırlanması:
  • Çileklerin saplarını ayıklayıp yıkayın
  • Çilekleri blendırdan geçirip şekerini ekleyin
  • Ocağa alıp kaynamaya başlayınca dakika tutun
  • Kaynadığı sırada oluşan köpükleri kaşıkla alın
  • 5 dakika sonra altını kapatın
Notlar:
  • Betül, kıvamının daha iyi olması için meyveyi çok bölmeden şekerle karıştırıp pişirdikten sonra blendırdan geçirmiş, ben önce blendırdan geçirip yaptım. Bir dahaki yapışımda öyle deneyeceğim.
  • Eğer az miktarda yapıyorsanız marmelatınızı soğuduktan sonra kavanazo koyup buzdolabında saklayabilirsiniz. Fazla mikarda yapıp uzun süre muhafaza edecekseniz altını kapattıktan sonra sıcakken kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin. Soğuduktan sonra kapağı açamayacak kadar sıkı tutmuşsa uzun süre bu şekilde saklayabilirsiniz demektir.
  • Bu marmelatı cheesecake, kek, sütlü tatlılarınızda meyve sosu olarak kullanabilirsiniz.
* Betül'ün blogunda eksimaya.com domainine yönlendirme var sanırım, şu sıralar Türkiye'den bazı domainlere ulaşım sıkıntısından dolayı Betül'ün blogu da açılmıyor. Eğer ulaşmak istiyorsanız şu adresi kullanabilirsiniz: http://www.hidemyass.com/ Açılan sitede "Hide my Ass" yazan butonun yanındaki kutuya şu adresi gireceksiniz: http://rusticfood.blogspot.com

Yorumlar