Kayısı Marmelatlı Kek



Marmelatlara fena sardım şu sıralar. Evdeki fazla kayısıları değerlendirme maksatlı yapmıştım kayısı marmelatını aslında ama o kadar güzel oldu ki, bu keke koyduğumu öğrenince eşim bunu kekin içine koyup heba etme bir daha dedi (kek kötü olduğundan değil, marmelat çok güzel olduğundan:) Kekin üzerine veya ekmek üzerinde yemek için ve hatta kaşık kaşık yemek için harika oluyor.

Yaptığım marmelatları daha önce tarifini verdiğim çilek marmelatı gibi yapıyorum. Yarım ölçü şeker ve sadece 5 dk. kaynatma. Eğer fazla miktarda yapıyorsanız sıcakken kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatıp ters çeviriyorsunuz. Soğuduktan sonra kolayca açamıyorsanız eğer marmelatınızı uzunca bir süre saklayabilirsiniz demektir. Ağzını açtıktan sonra buzdolabında saklamayı unutmayın!

Marmelatın etkisi ile mi bilmiyorum, içi yumuşak, lezzetli bir kek oldu.

Kayısı Marmelatlı Kek

Malzemeler:
  • 3 adet yumurta (yumurtalar küçükse 4 tane de olur)
  • 1 bardak şeker
  • 1/2 su bardağı kayısı marmelatı
  • 1/2 su bardağı süt
  • 3/4 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (3-3.5 su bardağı kadar)
Hazırlanması:
  • Yumurta ve şeker, şeker eriyene kadar mikserle çırpın.
  • Üzerine sırasıyla marmelat, süt ve sıvıyağı koyarak çırpmaya devam edin. Vanilyasını ekleyin.
  • Un, kabartma tozunu bir kapta eleyip karıştırdıktan sonra sıvı karışıma döküp bir kaşıkla karıştırın.
  • Yağladığınız kalıba döküp 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız bıçak temiz çıkana kadar pişirin.
Notlar:
  • Ben bu kek için yeni aldığım silikon kek kalıbımı kullandım. İlk kullanım olduğu için fırça ile sıvıyağ sürdüm. Ama normal kek kalıplarında hep katıyağ kullanırım. Keki rahat çıkarabilmek için kalıbı margarin ile yağlamak en iyisi.
  • Kalıptan rahat çıkarabilmek ve düzgün dilimlemek için kekin kalıpta soğumasını beklemelisiniz. Ben fırından çıkarır çıkarmaz ıslak bir bezin üzerinde tezgaha koyarım kalıbı, ilk sıcaklığı geçtikten sonra kalıptan kolayca çıkar. Ama dediğim gibi artık silikon kalıbım var, böyle bir sorunum kalmadı:)
  • Kek karışımının bir kısmını ayırıp kakao katabilirsiniz. Ben kako kattıktan sonra kıvam koyu olduğu için biraz da süt ekledim.
  • Kalan sade karışıma dövülmüş ceviz ekledim.

Yorumlar